Woningen worden aangepast aan de verzorgingsnoden van de patiënten

In het GielsBos wonen mensen met een verstandelijke handicap. Om aan de verzorgingsnoden van de bewoners te blijven voldoen, worden alle woningen tegen 2020 vernieuwd. Dit Masterplan Wonen voorziet geïntegreerde woonerven en energiezuinige woningen, met voor elke bewoner een individuele slaapkamer.


In Het GielsBos in Gierle wonen mensen met een ernstig verstandelijke beperking. Vaak personen met ook bijkomende medisch-motorische zorgbehoeften of gedrags- en emotionele problemen. De voorziening biedt hen aangepaste opvang: een woonomgeving in combinatie met begeleiding, dagbesteding en behandeling.

Waarom vernieuwen?
De huidige 25 woningen van de jaren ’70 en ’80 zijn gebaseerd op een ondertussen achterhaald concept van gehandicaptenzorg. De woningen bieden bijvoorbeeld zeer weinig mogelijkheid tot privacy van de bewoners. Bovendien dringen een aantal technische vernieuwingen zoals aangepaste isolatie zich op.

Renovatie of nieuwbouw?
Studies toonden gelijklopende kosten aan voor renovatie en nieuwbouw. Renovatie brengt beperkingen met zich mee, waar nieuwbouw mogelijkheid biedt conceptueel te vernieuwen. Daarom werd besloten over te gaan tot een nieuwbouwproject, wat ons toelaat de woningen volledig af te stemmen op onze huidige en toekomstige bewoners en doelgroepen.

Masterplan Wonen
De volledige conceptuele vernieuwing werd in een Masterplan Wonen uitgewerkt.
Marc Wellens, gedeputeerde Provincie Antwerpen voor welzijn en voorzitter van vzw Kinsbergen is zeer verheugd met dit ambitieus Masterplan Wonen en ziet daarin een definitieve aanzet tot een innovatief woonaanbod voor personen met een ernstig verstandelijke beperking.